Hur många teaterformer finns det?

Hur många teatergenrer tror du att det finns? Kanske 8, 10 eller högst 15? Enligt Wikipedia finns det inte mindre än 39 olika typer av teater. Vi har absurd teater, med rötter i existentialismen, surrealismen och dadaismen. Här kan man verkligen ta ut svängarna och ifrågasätta verkligheten in i oändligheten. Kan man ha en elcykel i sin arm? Varför skilja på ben och bananer? Kanske borde vi alla klä oss i stora bollar gjorda av ull och rulla oss fram genom livet? I den absurda teatern trycker man också gärna på just det absurda i livet. De flesta pjäserna inom denna genre kommer från Frankrike med kända dramatiker som Samuel Beckett, Jean Genet och Arthur Adamov.

Vi har burlesk teater, pantomim, sagospel, sångspel, teatersport, tragedi, lustspel, dramakomedi, dockteater, melodram, fars, läsdrama, kabuki, satyrspel, coming och age och vandringsdrama. I de burleska föreställningarna är det främst lättklädda damer och fräcka skämt som gäller, medan tragedi och melodram har en dovare klang med mörk dramatik. Det finns alltså något för alla humör. Improvisationen är en stor favorit, som utmanar utövarna att tänka snabbt och använda sin spontanitet till att utveckla nya uttryck och bemöta sina motspelare med kreativitet och mod.

Commedia dell’arte är en teaterform som uppstod i Italien i mitten av 1500-talet. Den dog mer eller mindre ut men inspirerade nya teaterformer som vaudeville-traditionen, vilken kännetecknas av Charlie Chaplin, Buster Keaton och Bröderna Marx. I Sverige har vi sett en comeback av Commedia dell’arte med spännande teatergrupper som Kompani Komedi och Projekt Commedia.