Rösten får ta sina smällar på teatern när vi övar intensivt inför en föreställning och om det är något vi alla vill undvika så är det att tappa rösten inför en premiär! Ta hand om din hals med klassiska huskurer för att förebygga halsont och trötta stämband för att försäkra dig om att det inte händer dig. (Vi vill få se dig på teaterns svart-vita tavlor när de visar bilder från premiären.)

Morfar kanske tipsar om en toddy med whiskey, honung och citron, men de flesta av oss undviker helst alkohol i dessa sammanhang, så vad kan vi ta oss till? Först och främst vill vi påminna om hur viktigt det är att man ger sig själv de bästa förutsättningarna möjligt genom att undvika dåliga vanor som rökning, onödigt mycket prat eller skrik och överansträngda stämband när det går att låta bli. Föroreningar och temperaturförändringar är heller inte bra för halsen så det ska man vara försiktig med.

Några populära preparat som både stärker immunförsvaret och motverkar halsinfektioner och inflammation är propolis, ingefära, gurkmeja och kanel. Sedan har vi så klart vitlök, honung (gärna manuka honung) och äppelcidervinäger. Dessa ingredienser kan man göra te på om kväll och morgon för att ge sig själv en hälsosam skjuts i rätt riktning. Kom ihåg att vänta tills teet har svalnat lite innan du har i honungen, för att bevara alla nyttiga ämnen. Äppelcidervinäger används också för att vårda stämbanden och immunförsvaret i sin helhet. Späd ut i lagomt varmt vatten och gurgla, gärna med en nypa salt.