Vad händer bakom teaterscenen?

När man besöker en teater så är det lätt hänt att man endast stirrar sig blind på scenen som utspelar sig och fokuserar på pjäsen man har köpt biljetter till. Inte heller så konstigt, då det är lätt hänt att man trollas in i denna helt nya världen.

Men teater består av så många fler moment än det som man faktiskt ser på scenen. Oerhört arbete läggs också ner bakom ridåerna, för att allting ska flyta på under pjäsen och skådespelarna ska veta när de ska gå på scenen. Dessutom är utrymmet bakom scenen enorm och måste ha plats för både ett avkopplingsrum med frys och möjligheter att socialisera sig. Dessutom måste det finnas plats för all rekvisita och kulisser som behövs.

Organiserat samspel

Det är inte bara repliker som måste utövas, kulisser som måste hamna på rätt plats vid rätt tillfälle och skådespelare som ska flyttas omkring. Allting måste också ha en tydlig struktur, vara välplanerat och inövat. Ett organiserat samspel mellan samtliga personer på och utanför scenen är ett måste, för att allting ska flyta på perfekt.

Var sak har sin plats

Utöver detta så är det också viktigt att man har ordning på alla saker som ska användas på scenen. Det kommer att bli kaos om någonting hamnar på fel ställe och några extra sekunder kan ha avgörande betydelse när man arbetar bakom scenen. Så om allting hålls samlat och är rent och snyggt så kommer scenarbetarna att ha ett betydligt enklare jobb.