Världens mest kända pjäser

Det finns många olika pjäser som visas upp på olika teatrar världen över. Strindberg, Shakespeare, Henrik Ibsen, Lars Norén och många andra är dramatiker som alla har skapat några av världens mest kända pjäser!

Kvinnliga huvudroller

Men, bara för att dessa dramatiker är män så betyder inte det att pjäserna handlar om män. För många av dessa dramatiker har skrivit pjäser som handlar om kvinnor. Det kan såklart ifrågasättas, speciellt idag där det troligen är mer jämställt inom teaterbranschen – det är i alla fall vår förhoppning.

Många av de mest kända pjäserna består av kvinnliga huvudroller där alla på något sätt lider. Här kan det till exempel handla om olycklig kärlek, förlust av barn eller liknande. Kanske är det för att det är så många som kan relatera till detta och hittar någon slags tröst i att se att även andra människor kan gå igenom samma jobbiga saker.

Fröken Julie

Fröken Julie är faktiskt skapad av August Strindberg och är förmodligen den mest kända svenska pjäsen. Denna pjäs har satts upp på olika teatrar sedan 1889 och handlar om Julie och Jean.

Hamlet

En pjäs som faktiskt inte har en kvinna i huvudrollen är Hamlet. Skaparen av denna pjäs är Shakespeare, första gången den sattes upp var 1603. Denna pjäs handlar om en dansk prins på Kronborg slott i Helsingör.

Moliére

Moliére är förmodligen den teater som skapades för inte allt för länge sedan, och som sen dess blivit mycket känd. Den är dessutom skapad av Ariane Mnouchkine och hade på 1970-talet en mycket inflytelserik påverkan på hela teatervärlden i Europa.