Världens mest kända teatrar

Det kommer hela tiden nya teatrar som klassas som världens mest kända. Men det finns ändå några teatrar som troligen alltid kommer att finnas på den listan, som alltid kommer ha en speciell betydelse och fortsätta vara kända i en oändlighet. En av dem finns till och med i Sverige – om du har varit eller bor i Stockholm har du troligen gått förbi den. Det är inte bara inne på denna teater du kan hitta abstrakta posters på väggarna, utan det är väldigt vanligt som design och inredning på många av dagens teatrar världen över. 

Abstrakt design eller inte, nedan listar vi några av de mest välkända teatrarna världen över!

Dramaten

Vi börjar med den teatern som ligger i Stockholm, nämligen Dramaten. Sedan 1908 har teatern stått på Nybroplan, men från början stod den bredvid det Kungliga slottet. Inne i teaterhuset finns fyra scener – i den största kan som mest 770 människor sitta i publiken samtidigt.

Operahuset i Sydney

Du känner säkert igen det unika operahuset i Sydney? Detta är designat av dansken Jörn. Teatern är en av Sydneys mest kända byggnader, och det på grund av dess unika utseende. Varje år är det drygt 8 miljoner turister som besöker operan, oavsett om de vill se på teater eller inte. Visste du att kaklet som pryder operahuset är från Höganäs i Skåne?

Royal Albert Hall

Det är klart att Lodon har en av de mest kända teaterhusen. Sedan 1871 har teatern erbjudet upp till 5500 personer att vistas i publiken samtidigt. Det spelar ingen roll vilken typ av teater man tycker om, för allt finns att se på Royal Albert Hall. Denna teater, som är formad som en glaskupol, fascinerar många. Vi förstår varför!