Vem var Shakespeare?

Han är mannen på allas läppar, men vem var Shakespeare egentligen? Det tvistar de lärda om. Vissa anser att Shakespeare inte var en man, utan snarare ett paraply som pjäser publicerades under. Andra är övertygade om att Shakespeare var en fenomenal man – ett geni. Ja, kanske världslitteraturens främsta dramatiker genom tiderna.

Shakespeare levde mellan 1564 och 1616. Det var tiden innan blenders och stavmixrar och internet. Långt före selfiens uppkomst och långt innan vi började behandla bär som kungligheter. Några av hans kändaste verk är Hamlet, Romeo och Julia, Kung Lear, Macbeth och Othello. Här får vi förlora oss i dramatiska och passionerade skildringar med fängslande karaktärer och vacker natur, med historiska berättelser inspirerade av världens litteratur och folktro. I En midsommarnattsdröm får vi lära känna den mystiska Puck, älvdrottningen och älvkungen och amazonernas drottning Hippolyta. Fantasin har här inga begränsningar alls, samtidigt som de teman som behandlas är väldigt mänskliga. Kärlek, avundsjuka och sorg är tre ständigt återkommande teman i Shakespeare alster, men alltid från nya vinklar.

Vi planerar en Shakespeare workshop där vi kommer att välja ut några av våra favoritscener från flera av Shakespeares pjäser som vi tillsammans blåser liv i. Kanske blir det en hypermodern iteration av Romeo och Julia i en virtuell värld, eller kanske blir det en väldigt klassisk tolkning av Kung Lear. Vi får se! Med en käck Marimekko kopp i högsta hand och en kanelbulle i den andra önskar vi dig en härlig vecka framöver och ser fram emot nästa workshop med dig.